Hrošči in ostala digitalna zalega

Včeraj sem na nekem blogu slučajno naletel na link do programa za posodobitev mehkovja na moji nokii 6630. Moj model je še iz prve pošiljke in ima nameščen prastar firmware, zato telefon neprestano preklaplja med UMTS in GSM signalom, kar pa se odraža v nenormalni porabi baterije, poleg tega pa sem med preklopom nedosegljiv tudi do pol ure. Novo firmovje pa omogoča klicanje v GSM omrežju ter prenos podatkov v UMTS, kar je edino pravilno.
Seveda je bilo pred nameščanjem novega firmovja treba narediti backup vsebine telefona. Tu pa pride do problema. Nokie s PC-ji komunicirajo preko nenormalno hroščatega programa PC Suite. Zadeva ima celo več digitalne golazni kot sami Windowsi pa če se to sliši še tako neverjetno. V tretjem poskusu je skrpucalu od PC Suita le uspelo skozlati 22 megabajtov velik filetek s celotno vsebino mojega mobilca (vsaj tako sem na začetku mislil). Sledil je kritičen korak – nalaganje novega firmovja na nokio. Če bi vmes zmanjkalo elektrike, bi telefon bil uporaben le še kot kos gradbenega materiala. No, na srečo se to ni zgodilo in novo firmovje se je brez težav naložilo, čeprav so po koncu inštalacije windowsi nekaj jamrali (kar je seveda pri tako usranem OS-ju čisto normalno).
Po tem koraku pa se je začelo tapravo sranje. Zagnal sem tisti bruhec od PC Suita, kliknil na obnavljanje podatkov, izbral pravi filetek in kliknil OK. Črtica napredka je naraščala vse do 67% ter se tam seveda ustavila. Potrpežljivo sem počakal 5 minut, šel vmes na WC, a je prekleta stvar še vedno tičala na 67%. V trenutku me je popadel hud napad popizditisa, zato sem računalo resetiral na najbolj brutalen način – z brco v ohišje (pri dovolj močno odmerjenem šusu se v trenutku resetira). Po ponovnem zagonu sem postopek ponovil – tokrat je šlo čez magično mejo 67%, vendar kaj dosti dlje ne. Nagradno vprašanje tukaj pa se glasi: “Ali se telefonski imenik namesti kot prvi ali kot zadnji?”. Verjetno tu polovička ni potrebna. Namestili so se vsi programi, vse slike, celo vsi prekleti Mesići, le od kontaktov sem se lahko mirno poslovil.
Nazadnje sem škodo le deloma popravil na najbolj primitiven način. Na srečo sem si pred dobrim letom imenik presnel na SIM kartico, tako da sem stvar lahko prekopiral od tam, ampak je kljub temu večina telefonskih številk verjetno za vedno izgubljena. Na Telerayu (linka jim zanalašč ne privoščim) jih bo v ponedeljek v mailboxu pričakal prav pester mail.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.