Google AdWords in Analytics

Ti dve googlovi storitvi trenutno predstavljata 60% mojega dnevnega dela. Kot vse googlove storitve tudi AdWords in Analytics delujeta natančno po mojih željah (čeprav imajo v zadnjih treh dneh podobne težave z dosegljivostjo kot Večer).
Za nepoznavalce: AdWords je googlova molzna krava, saj ta največji spletni iskalnik veliko večino svojih prihodkov zgenerira ravno iz naslova oglaševanja. AdWords ponuja oglaševanje, ki si ga lahko privošči vsak, saj si uporabnik sam nastavi svoj dnevni limit porabe. Kar pa je za oglaševalca z močno omejenim proračunom še posebej vznemirljivo pa je njihov model zaračunavanja po kliku, ki je za oglaševalce definitivno drugi najboljši model (prvi so brezplačni oglasi hehe). Upravljanje z AdWords računom je čista poezija in sanje vsakega oglaševalca, saj ponuja vse najpomembnejše funkcije analize oglaševalske akcije, med katerimi izstopa računanje konverzij tako za googlove oglase kot tudi za zunanje oglase. Stopnja konverzije nam pove kakšen odstotek uporabnikov, ki so kliknili na naš oglas, se je dejansko “spremenil” v kupce, na podlagi tega kazalca pa enostavno izračunamo donosnost naše investicije. AdWords ponuja še ogromno drugih možnosti, ki pa se mi jih ne da razlagati, ker bi rad pred spanjem odigral še partijo pokra in pred tem nekaj besed namenil še Analytics-u.
Google Analytics verjetno pozna večina blogerjev in malo bolj izkušenih internetnih uporabnikov. Gre za naprednejšo in zelo zanesljivo statistiko obiskanosti in uspešnosti spletne strani. V vsej svoji uporabnosti pa Analytics zasije šele, ko ga poročimo z AdWords, saj nadgradi analitične zmožnosti slednjega. Trenutno Analytics uporabljam za analizo Pajzla, spletne trgovine (rezultati tukaj so fascinantni) ter nekega ženskega portala, za katerega vodim AdWords kampanje. Merim predvsem konverzije ter ozka grla, v katerih uporabniki zapuščajo stran, preden pridejo do vnaprej zastavljenega cilja (npr. nakupa ali registracije v portal).
Trenutno sem v fazi pridobivanja licence Google Advertising Professional in gre mi precej dobro. Obljubim, da bom po opravljenem finalnem izpitu o teh dveh zelo zmogljivih orodij napisal obširnejši članek.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.