Javna uprava in e-poslovanje

Počasi bo treba razmišljat o posebnem sklopu zapisov glede neverjetno bizarnega stanja na področju e-poslovanja v javni upravi. Prav zabavajo me.

Pred časom sem za firmo dobil odobrenih dobrih 1000 EUR evropskih sredstev za sofinanciranje izobraževanja zaposlenih. V nasprotju s splošnim mnenjem pri javnih razpisih ne gre za easy money, ker je s tem povezano toliko birokracije, da človeka prime, da bi tisti drobiž zapravil za puško in jim šel kaj z njo zaigrat.

Kot je v navadi, so nas iz Zavoda za zaposlovanje, ki skrbi za dodeljevanje sredstev, povabili na predstavitev navodil za poročanje in izdajo zahtevkov za izplačilo. Razložili so nam, da bo ta razpis testni zajček za testiranje elektronskega sistema za poročanje. In pazi zdaj to!

Poročati moramo najprej po pošti, potem pa še elektronsko. To je sicer že dovolj bizarno, ampak najboljše še pride.

Seveda nisem pričakoval, da bo sistem e-poročanja kakorkoli uporabniku prijazen in pričakovanja so bila povsem upravičena. Uporabnik se v sistem logira s certifikatom (ki ga Firefox ne mara in pravi, da je neveljaven) ter uporabniškim imenom in geslom.1 V sistem nato vpiše ogromno podatkov, ki bi jih lahko poprej vnesli že na podlagi dodeljenega uporabniškega imena, treba pa je vnesti tudi vsako postavko prejetih računov, upravičenih do sofinanciranja.

Sicer zelo štorasto narejeno, ampak okej, se še lovijo. Presenečenje pride na koncu. Ko vse potrebno vneseš v sistem, ti ta kreira obrazec, ki ga nato sprintaš in jim ga pošlješ po navadni pošti.2 I rest my case.

 1. To, da so uporabniško ime in geslo za prevzem certifikata poslali v istem mailu in ne eno po mailu in eno po pošti, kot zahteva zakon, bom spregledal []
 2. ?!?!?!?!?! []
 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Javna uprava in e-poslovanje”

 1. Komentator pravi:

  Torej si moral najprej poslati po pošti, nato pa še po pošti? :D

 2. Urška pravi:

  Z banalnostmi glede projektov in birokracijo se ukvarjam on a daily basis. Tako da – welcome to the club. :D

 3. Andrej pravi:

  > Uporabnik se v sistem logira s certifikatom (ki ga Firefox
  > ne mara in pravi, da je neveljaven)

  Pojdi v Internet Explorer med nastavitve, tam kje so certifikati, poišči med Trusted Root Certification Authorities certifikata sigen-ca in sigov-ca, ju izvozi v datoteki in nato pojdi v Firefox med nastavitve, kjer so certifikati in prej izvožena certifikata uvozi v Firefox. To bi verjetno rešilo ta problem.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.