Jebite se vi in vaša recesija

Če še samo enkrat slišim jamranje, da ni denarja, ker je recesija, bom nekoga ustrelil! Če bi govorili o literaturi, bi lahko govorili o larpurlartizmu. Recesija1 je tukaj zaradi recesije same in zaradi prekletih senzacionalističnih novinarjev.

Povod za tale zapis je Crnkovičeva kolumna v Dnevniku, s katero se tokrat izjemoma zelo strinjam.

Ker imam diplomo in skoraj magisterij iz ekonomije, me domači sprašujejo kako in zakaj nastane recesija. Naveličal sem se odgovarjati, da diploma iz trženja še ne pomeni širokega znanja makro in mikroekonomije2, zato lahko nastanek strnem takole:

 1. Ameriški špekulanti zajebejo.
 2. Posledično gre na kant nekaj večjih bank. V bistvu jih poceni kupi konkurenca.
 3. Kretenski novinarji ne morejo zdržati niti en dan brez poročanja o novih grozodejstvih na raznih trgih.
 4. Povprečen državljan bere časopis in si reče: “Jebemti, tole bo še pizdarija.” in zategne pas.
 5. Povprečen menedžer predvidi obnašanje povprečnega državljana in zniža plane. Mimogrede paniko izkoristi še za – na faksu bi rekli – optimizacijo človeških virov, ki je bila v nepaničnih časih otežena zaradi zajebane delovne zakonodaje.
 6. Poviša se brezposelnost, iz obtoka gre veliko gotovine, posledično ze zniža kupna moč, podjetjem pade promet, zaradi česar se poviša brezposelnost, iz obtoka gre še več gotovine, posledično kupna moč še bolj pade, s tem tudi promet podjetij, zaradi česar se poviša brezposelnost itd.

Lahko se vprašamo, ali bi do vsega tega sranja prišlo tudi, če bi ljudje pizdarije, ki se dogajajo daleč in neodvisno od nas, jemali z zdravo mero distance.

Lepo bi bilo, če bi za razliko od samega jebenega pesimizma začeli brati in poslušati o priložnostih, ki jih propad velikih podjetij odpira za manjša, inovativnejša in prodornejša podjetja prihodnosti.

Ampak to le ne dviguje ratingov, kajne?

PS: Vidim, da od vsega tega sranja niti pisati ne znam več tako kot nekoč. Tole ni podobno ničemur, ampak moral sem se izliti.

 1. v Sloveniji je sicer čisto po reglcih ni, saj UMAR napoveduje 1,1-odstotno rast BDP []
 2. pediater se tudi ne spozna kaj dosti na ginekologijo []
 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev na “Jebite se vi in vaša recesija”

 1. celjecelje celjecelje pravi:

  Ne ne, lepo si napisal! Mi je všeč, da je tako sočno začinjeno s tujkami iz vsem znanih jezikov, kot sta pičkarjenje in jebentarščina.

  Vesel sem, da si dec, ki ima skoraj magisterij ( Magdi steri) iz ekonomije in se kljub temu ne izraža ohlapno knjižno strokovno.

  Srečno 2009 – ko sem bil dete, so tam 30 let nazaj govorili : “Stabilizacija.” Pomen je bil, da ni gnarja, da se špara.

 2. dare pravi:

  Problem je v bistvu samo za tiste , ki res ostajajo brez služb in plač.Za tiste je pa zelo vseeno a je recesija res to kar pravijo ali je pa krneki!

  Ja, stabilizacija…..takrat so rekli:”treba je šparat pa naj stane kar hoče !” :)

 3. Ljubo pravi:

  Hehe, lih učeri sem z enim učem gledal Bloomberg, kjer so na veliko trobili da bo Kalifornija ostala brez denarja do februarja, dobesedno bo država ostala brez sredstev, zato kao policaji kaznujejo vse k nepravilno prečkajo cesto :D

  Sej bo Švarci kej prmaknu :P

 4. GSH pravi:

  nice one! dober zapis.
  “Kretenski novinarji ne morejo zdržati niti en dan brez poročanja o novih grozodejstvih na raznih trgih” – in to ne vpliva kaj preveč dobro na potrošniške navade, kajneda. Tako da s tem v bistvu podjetjem in gospodarstvu povzročajo še dodatno škodo.

 5. Vanja pravi:

  No, pa smo našli tapravega krivca za recesijo-novinarji. Yup shoot the messenger!
  jah saj ti v recesiji ni treba sodelovati, vzami kerdit, kupi hišo cene padajo, pa bodi kot bubreg v loju.

 6. megafotr megafotr pravi:

  niso samo novinarji krivi, so pa mediji sokrivi. samo poglej na 24ur.com malo senzacionalistične naslove, ki jih dajejo čisto navadnim, nepomembnim novicam. če danes ljudi ne prestrašiš, te nihče več ne bere.

 7. Vanja pravi:

  Ja senzacionalizem uničuje dobro staro novinarstvo. Problem je pa ravno v ekonomiji, ki to diktira, na žalost. Pa smo se zavrteli en krog in iz medijev prevalili krivdo na ekonomijo;-)

 8. Vanja pravi:

  Jaz imam filing, da bo tale kriza resnično mega problematična,v bistvu smo pa že v 80h v nekem črnem sranju, globalizem je sranje, saj se združijo samo bogati, revni gredo pa drug proti drugemu.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.