Prašičja gripa iz prve roke

PANIKAAAAA!!! Vsi bomo pomrli! Reši se, kdor se more! Tako zvenijo bombastične novice, ki jih mediji v zadnjih tednih z veliko naslado mečejo z ekranov v naše prestrašene obraze.

Kakšna pa je stvar v resnici? Za informacije iz prve roke sem poprosil prijatelja Roberta iz Mehike.

Roberto je produkcijski direktor ene izmed večjih mehiških novičarskih televizij in je v teh dneh zasut z delom, saj je gripa tudi njim dala priložnost za poročanje o tematiki, ki je ta hip celo bolj vroča od finančne krize.

1. Roberto, kakšna je resnična situacija v Mehiki? Imamo razlog za paniko? Mediji v Sloveniji jo namreč ustvarjajo in ljudje ne vemo več, kaj naj si mislimo.
Stvari se izboljšujejo. Naša vlada je znižala alarmno stopnjo in večina inštitucij bo ta teden ponovno odprla svoja vrata, tovarne, pisarne in restavracije se bodo odprle v sredo, cerkve in muzeji pa v četrtek. Bari, klubi, kina in gledališča bodo do nadaljnjega še vedno zaprta, saj se virusi lahko tam lažje prenašajo. Od 23. aprila so bile zaprte tudi vse šole, ki pa se bodo odprle naslednji ponedeljek.
Virus influence A1H1N1 je malenkost bolj nalezljiv od klasične gripe, število obolelih pa na srečo pada. Mediji res poročajo o smrtih, vendar stvar ni tako nevarna. Umrli so le tisti, ki so virus jemali preveč neresno in niso poiskali zdravniške pomoči, zato mislim, da ni nobenega razloga za paniko. Moraš biti le pazljiv in to je to.

2. Kako se pri vas zaščitite pred okužbo?
Ljudje so nekaj časa nosili maske, vendar jih sedaj povečini več ne nosijo, saj so neudobne in precej neuporabne. Si pa pogosteje umivamo roke z milom, nekateri pa jih tudi razkužujejo z alkoholom, ki pa ga je trenutno težko dobiti, saj je razprodan. Oblasti pozivajo bolne ljudi, naj ostajajo doma in se izogibajo kontaktu z ostalimi.

3. Mehičani imate dober smisel za humor in gotovo na temo že krožijo šale. Veš kakšno?
Nekaj dni po izbruhu epidemije je ravno med tiskovno konferenco ministra za zdravje Mehiko stresel precej močan potres. Sedaj se ljudje šalijo na to temo:
- »Kakšen je mehiški odziv na epidemijo gripe?«
- »Tresemo se.«

4. Je delo novinarja v teh trenutkih težko? Predvidevam, da ste kar precej izpostavljeni.
Najtežje je dejstvo, da moramo delati, medtem ko so vsi ostali lepo doma. Pred okužbo je najboljša obramba dobra preventiva in zaenkrat ne poznam novinarja, ki bi se okužil.

5. Nekatere naše mehiške restavracije naročajo tortilje iz Mehike. Prosim, reci da se virus ne prenaša tudi s hrano, ker se res ne bi rad odpovedal quessadilam.
Brez skrbi, virus se ne prenaša s hrano, razen če bi kdo kihnil ali pljunil vanjo pa še tukaj je možnost za okužbo majhna, saj virus umre po nekaj urah. Tortilje, svinjsko meso in ostale mehiške dobrote so torej povsem varne za uživanje.

6. Vem, da si srečno poročen pa vendar – je trenutno težko dobiti zmenek?
Ljudje so ponoreli na socialnih omrežjih. Promet na spletu se je močno povečal, ker se ljudje dolgočasijo na svojih domovih, saj jim ni treba v službo. Namesto dobivanja v barih, restavracijah in nakupovalnih centrih, se ljudje »srečujejo« virtualno. Ker je večina Mehičanov doma, bo verjetno v tem obdobju spočetih veliko novih otrok.

7. Mehičani ste veliki ljubitelji nogometa. Lahko še vedno greste na stadione, ali gledate tekme od doma?
Vse tekme se trenutno igrajo brez navijačev, kar je precej smešno. Ko sem nazadnje spremljal tekmo po televiziji, sem lahko slišal vsako besedo, ki so jo izgovorili igralci na igrišču. Naslednji teden bomo najverjetneje znova lahko šli nazaj na tribune.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Prašičja gripa iz prve roke”

  1. Nekdo pravi:

    spoznajte realnost ozadja te burleske z imenom prašičja gripa

    http://realnaresnica.blogspot.com/2009/08/teorije-zarote-ali-dejstva.html

    ..in zadevo razširite med ljudi v cimvečjem številu

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.