Dost mam vladnih ukrepov!

Še vedno sem naklonjen trenutni vladi, vendar le zato, ker podpiram manjše zlo. Če vidim le še eno TV soočenje, kjer se bo kdo od relevantnih ministrov hvalil o “svežnjih ukrepov proti krizi”, se bom pred parlamentom protestno zažgal.

Kje se ti vaši jebeni ukrepi kažejo?!

1. Minister Križanič je zadnjič z velikim ponosom naznanil, da je v veljavo stopila vladna jamstvena shema, ki bankam garantira vračilo tveganih posojil podjetjem v težavah. Kot velika večina slovenskih podjetij, ima tudi moje težave z likvidnostjo na račun neplačnikov, zato sem si uredil nekaj revolving kredita. Ko sem vprašal, če bo jamstvena shema kredite kaj pocenila, je bil odgovor, da naj ne pričakujem kakšnih boljših pogojev in da se mi tudi približno ne splača angažirati, saj je birokratski postopek preveč bizaren.

2. Iz dreka, v katerega potonita vsake kvatre, je treba reševati Elan in Muro. Sem zelo za, da se ti dve podjetji reši, vendar ne tako, da jim na dve leti proračun šenka par deset milijonov evrov in je stvar za vse zaključena, dokler denarja ne sfrčkajo. Ob vsaki taki prejeti subvenciji bi morala očitno zelo neuspešna uprava kot predpogoj dati nepreklicen odstop. Ti tepci na čelu dveh potencialno uspešnih podjetij resnično nimajo pojma o sodobnem poslovanju, niti motiva, saj se prekleto dobro zavedajo, da bo vsako izgubo pokril priklop na državno joško.

Je morda kdo videl kakšen spletni oglas za Elan ali Muro? Elan ima odličen sajt www.elansnowboards.com, ki pa sameva, saj jim je škoda vložiti par sto evrov za oglaševanje na AdWords ali morda kakšno opaznejšo in kreativnejšo akcijo na nekaj sto milijonskih socialnih omrežjih. Cena na klik za globalno kampanjo za enega naših naročnikov na AdWords trenutno znaša 3 cente in mislim, da si Elan to lahko privošči. In to je le vrh ledene gore. Zakaj Mura ne naredi spletne trgovine po zgledu Asos.com? Je res takšen problem malo prevetriti strategijo nastopa na trgu, najeti dobro agencijo in nastopiti na globalnem trgu kot spletni trgovec z upmarket odfukanimi srajcami in oblekami, ki jih lahko naročiš kamorkoli? Trgovina bi jih v štartu stala 20k EUR, dva zaposlena in recimo 5k EUR mesečno za malo oglaševanja, kasneje pa bi lahko rasla organsko. Vsekakor dosti manj denarja kot zmečejo v nek tretjerazredni fuzbal klub.

Dokler jim bo država na račun manjših podjetij odnašala rit, se to seveda ne bo zgodilo.

3. Proračun ne pozna neplačnikov, saj sta dve stvari v življenju gotovi – smrt in davki. Prekleto dobro pa neplačnike poznamo podjetja. Nekomu izdamo račun za 1.000 EUR in na ta znesek plačamo 200 EUR DDV-ja. Seveda v istem mesecu ob obračunu davka. Cesar pobere svoje, račun pa nikoli ni plačan, doniran davek pa seveda zapravijo za sanacijo kretenskih (ne)odločitev menedžmenta Mure in Elana. O obračunavanju DDV-ja po plačanih računih pa seveda niti slišati nočejo. Resnično me ima, da bi organiziral javno kampanjo, v kateri bi podjetja pozival, naj prijateljskim podjetjem izdajajo račune za milijardo trilijonov evrov (ki jih kakopak ne bodo dobili plačanih), potem pa pred Križaničevo ministrstvo nesemo DURS-ove grožnje z izvršbami v skupni višini nekaj sto trilijonov evrov, za račune, ki nikoli niso bili in nikoli ne bodo plačani.

4. Vsak mesec na podlagi lani ustvarjenega dobička podjetja plačujemo akontacijo davka od dobička. Akontacija se bo porabila za dobiček, ustvarjen v letu 2009. Ki pa ga seveda ne bo. Podjetja to akontacijo plačujejo iz kreditov in mnoga izmed njih bodo še pred koncem leta crknila. Država kakopak preplačane akontacije ne bo vrnila, saj je ne bo imela komu. Ministrstvo za finance se izgovarja na možnost prošnje za prekinitev plačevanja akontacije, zamolči pa, da skoraj brez izjeme vsako podjetje, ki to prošnjo pošlje, dobi obisk davčne inšpekcije. Ta pa je časovno zamudna, destimulativna in za marsikatero podjetje tudi pogubna, saj le redko kdo posluje čisto brez napak.

Za rešitev slovenskega gospodarstva ne potrebuješ doktoratov, temveč le nekaj zdrave pameti, morda pa ne škodi tudi kakšna podjetniška izkušnja ali dve. Lahko pa le prisluhneš vpitju slovenskih majhnih in srednjih podjetij, saj vsi vpijemo v en glas.

Zemanta mi je med predlogi tagov ponudila “Iran” in “Teheran”. Se mi zdi, da je to znak.

Reblog this post [with Zemanta]
 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Dost mam vladnih ukrepov!”

 1. Dinozaver pravi:

  Ti razmišljaš kot mali podjetnik, kar pa se v velikih podjetjih s partizansko tradicijo enostavno ne obnese.

 2. megafotr pravi:

  seveda se obnese. treba je sam sklicat petnajst kolegijev in štirideset delovnih sestankov, spisat dvesto zapisnikov, sestavit trinajst strokovnih odborov in deset komisij. zato pa tak projekt potem stane 10 milijonov evrov.

 3. lala pravi:

  Ja no sej ukrepov sploh ni, tisti ki pa naj bi bili, se pa nas malih podjetnikov ne dotikajo!!
  Me pa nekako čudi, da podpiraš, kot praviš “manjše zlo”, ko pa je ravno ta leva opcija svetovni prvak v ne podpiranju in zatiranju malega podjetništva!! Če se je kdo spomnil brezveznih obdavčitev in odvečne birokracije so to ravno oni, šele v prejšnem mandatu so se stvri začele majceno izboljševati, ne rečem, da bi lahko bilo še bolje, vendar je vseeno bilo storjenega več kot je recimo LDS prej v treh mandtih skupaj zmogel, pravtako so imeli ves čas nekako prikrit odnos do malega podjetništva, kar se je kazalo na večih področjih!!
  Če ti povem iz lstnih izkušenj si recimo sploh raje ne predstavljam, koliko dobrih malih podjetij bi v teh časih še dodatno propadlo( ža tako jih je preveč), če ne bi v prejšnem mandatu bilo sprejeto za s.p.je 3 mesečno plčevanje DDVja, namreč plačilna disciplina je bila na psu že pred krizo, sedaj je pa totalen kaos, imam pa vsaj 3 meseca časa, da izterjam svoj denar, čeprav moram reči, da se tudi meni plačilna sposobnost hitro zmanjšuje, ker plače zaposlenim pa ja moram dati vsak mesec, tudi pri nabavi materijala so roki 30 dni, nato pa si odjemalci glatkomalo dovolijo 60-90dni, merkur recimo celo 120dni, najdejo se tudi taki, ki sploh ne plačajo, država pa nič nobenih omejitev, nobenega preganjanja neplačnikov, znajo pa super obremenit ves narod prek trošarin, in pri tem se še pohvalijo, češ bomo zradi krize za bencin vsi enako prispevali, pozabijo pa povedat, da se cele dneve na okoli vozijo na naše stroške. ( no vsaj vlada in ministri)

 4. Polde pravi:

  So popolnoma neprilagodljivi..in niti malo naklonjeni podjetništvo. Križanič pa absoluten kreten!

  Sedaj bodo obdavčili – še dodatno – avtomobile..pa to svet še ni videl. Najbolj obdavčena država na svetu smo že sedaj!

 5. Anze pravi:

  “Vsekakor dosti manj denarja kot zmečejo v nek tretjerazredni fuzbal klub.”
  NK Mura 05 nima veze s tovarno oblačil Mura, ampak je klub dobil ime po reki Muri. Glavni financer je Polanič, 21. na lestvici financ.

  “Še vedno sem naklonjen trenutni vladi, vendar le zato, ker podpiram manjše zlo.”
  Tu pa se kljub tvoji podjetniški izkušnji kaže tvoja politična kratkovidnost. Predvidevam, da zato ker misliš, da so levi liberalni, desni pa cerkveni.
  Levi so socialisti kar nikoli ni bilo dobro za podjetništvo. Zato malo premisli komu namenjaš glas in ne glej človeka stranke, ampak tradicijo, ki je bolj naklonjena kapitalizmu.

 6. Kaa pravi:

  Ko sem tam delala, smo govorili o spletni možnosti naročanja oblačil po meri. Množično ne gre, ker Mura ni množična znamka. Sicer je pa znamka Mura (Mura EHM d.o.o.) manjši problem tovarne Mura, ki večinoma šiva za tuje znamke. Torej, če ne dobi poslov… Zato je prejšnja uprava delila Muro d.d. na še več d.o.o.jev, da bi se kao ohranli zdravi deli…Očitno so pa s tem povzročili samo več stroškov. Pa itak ima Mura še polno drugih težav – je kot nek okoreli dinozaver…

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.