Nisem mladi podjetnik

Sovražim besedno zvezo mladi podjetnik. Že nekaj časa opažam porast mladcev v dvajsetih, ki so prepričani, da bodo naslednji Mark Zuckerberg. Njihovi napimpani blogi si vsi delijo eno in isto vsebino – kako do kapitala, 10 pravil za uspeh v podjetništvu, kako se mora vesti podjetnik, kako se pravilno mrežiti, osnove podjetniške komunikacije in podobno nakladanje, prepisano iz knjig raznih gurujev.

Z zanimanjem sem prebral več informacij1 o nekaterih mladih podjetnikih in opazil, da še nihče od njih ni izpeljal niti enega opaznejšega projekta, a kljub temu širokogrudno delijo nasvete kako uspeti s svojo firmo. Druži jih tudi to, da so vsi poskušali uspeti z izdelovanjem spletnih strani in/ali filanjem tonerjev in kartuš za tiskalnike. Blazno inovativno, sploh če upoštevaš, da lahko v isti sapi na njihovih blogih prebereš vsaj tri zapise o tem, kako pomembno je biti inovativen.

Biti podjetnik ne pomeni le, da se oblačiš v obleke in kravate tudi takrat, ko je zunaj 35 stopinj ter da se fotografiraš s cigarami, vinom v pecljastih kozarcih in konjakom. Zame je podjetnik nekdo, ki – lahko tudi v kratkih hlačah – cele dneve preživi za računalnikom, razvija nekaj novega, inovativnega, ki plača zaposlene, preden sam da kaj v žep in ki nasvete manj izkušenim deli šele takrat, ko sam kaj doseže. Torej nekdo, ki ima podjetje z  namenom in ne le zato, da ga ima in da lahko svoj blog poimenuje “blog mladega podjetnika, ki želi uspeti v poslovnem svetu”. Vse skupaj je pri njih le ena sama lepa fasada brez notranje opreme.

Izjeme? Mladi podjetniki v pravem pomenu besede so recimo fantje iz Zemante. Od njih se rad učim pa čeprav ne teoretizirajo o strategijah pridobivanja semenskega kapitala in o pomembnosti mreženja, oni to raje udejanijo v praksi, ostali pa se učimo na njihovem primeru. In to naredijo brez armanija in zloščenih čevljev.

Reblog this post [with Zemanta]
 1. na blogih z veseljem opisujejo svoje življenje []
 • Share/Bookmark
 

12 komentarjev na “Nisem mladi podjetnik”

 1. Marija Marija pravi:

  Dobro povedano. Se strinjam!

 2. Marija pravi:

  Dobro napisano. V duhu: Več naredi in manj govori.
  Sam bi pa komentirala armanija in zloščene čevlje…sicer poslovni stil oblačenja ni glavna tema tega posta, a se mi zdi pomembno povedati, da določeni posli zahtevajo/spodbujajo formalen način oblačenja (bančništvo, odvetništvo…), medtem ko bi bi bil v drugih panogah v obleki s kravato naravnost smešen (npr. v računalništvu in informatiki).

 3. megafotr megafotr pravi:

  z obleko in kravato je tako, da se po mojih opažanjih stanje obrača. v poslu je tega vedno manj, medtem ko so vozniki avtobusov stalno zadrgnjeni. še več! nedavno sem opazil ljubljanske pobiralce smeti v metuljčkih in belih rokavicah.
  sam kravato oblečem le, ko grem na banko ali najemam stanovanje :)

 4. multipraktik multipraktik pravi:

  Bravo!:)

 5. bong pravi:

  Strinjam se z vsem kar si napisal. Vedno več je teh “mladcev”, ki imajo “polne glave” teorije…kadar je treba združiti/pretvoriti teorijo v/in prakso ni ne duha ne sluha o tem.In to je glavno!

 6. sdfdsf pravi:

  že že, sam ta zemanta je pa sam posledica konjukture gospodarstva… čez 3 mesce je nebo več….trust me… sam bedaki

 7. Gutenberg pravi:

  Biti uspešen podjetnik je vse kaj drugega kot 10 pravil, kravata in črn avto. Mogoče na kratki rok, ko očka odpre firmo za svojega sinkota. Na dolgi rok pa je predvsem ‘upati si’, veliko dela, veliko odpovedovanja in tudi nekaj sreče.

 8. Odlično pravi:

  Bravo, bravo in še enkrat bravo.
  Ta blog je odlično spisan, po moje v afektu jeze, ampak odlično. Sicer se popolnoma strinjam s tabo in še nekaterimi komentarji tukaj. Obleka ne naredi človeka, človek pa naredi obleko. Sam delam v komerciali in imam opravka z različnimi tipi ljudi, tudi takšnih, ki jim ni težko pustiti 20.000,00 € ali več pa mu ne bo nič, ter tistimi, ki si samo predstavljalo da so nekaj, v resnici pa morda zaslužijo par € od nas povprečnežev. Slednji prihajajo opicanjeni, da te od njihove kozmetike boli glava, obnašajo se kot da imajo milijone, prvi pa so preprosti za njih je pomembno da se jim posvetiš ne kako zgledaš, marveč za kaj naj on kupi pri tebi in še najbistvenejše prvi nikoli ne pridejo v zadrtih oblačilih marveč bolj kot ne športnih oblačilih. Obleka je za njih služba in ne življenje ki ga živijo.

 9. MAČKA pravi:

  Sem “lastnica” podjetnika in vam povem, da se nima časa lišpat, ker dela (DELA!!!) po cele dni zato da lahko redno v prvem planu davke plača pol pa še vse ostalo.
  Sem pa nekaj ugotovila: ko se enkrat “podjetnik” lepo obleče ni nikdar več nobenih šans da bi se ponovno oblekel v delovno obleko – ni šans. Letos se to prav lepo vidi; marsi kdo “jamra “- da bi pa šel na teren in v praksi videl kaj delajo njegovi delavci oziroma kaj dejansko sam NAREDIL to pa ne – nikoli več vam povem!!!

 10. haro pravi:

  mega!

 11. Mladi podjetnik pravi:

  Hehe pa naj bodo mladi podjetniki, če želijo biti. Deloma se strinjam s postom, deloma je pa tudi ta njihov nastop eden od načinov kako uspeti. Med drugim omogoča npr mreženje z bralci blogov. Verjemite mi, je dokaj uspešno.

 12. pika pravi:

  Se v celoti strinjam z vsebino. Problem je dosti širši. Na mojo (ali kar našo) žalost. Ne samo “mladi podjetniki”, ampak tudi “perspektivni managerji”, “dr.znanosti” (predvsem ekonomske), ki so polni “rešitev” v praksi in teoriji. A vse njihove rešitve ne dajo niti ene pametne poti v dejanski situaciji ali življenju. In potem prosperirajo naprej… “ljudje z izkušnjami”. Nikoli ne polagajo računov za nobeno svojo “rešitev”, morda se samo malo potuhnejo in … spet pridejo na površje nekje drugje. Nobene prave vsebine, sama fasada. Me je zadnjič vprašal mlad fant, deloven, ambiciozen, ki bi bil rad kmet. Uspešen kmet. V prihodnost usmerjen kmet. A potrebuje kapital, denar. “Kako pri hudiču je dobil Bavčar ves ta denar kar tako, če morem sam za bogih 1000 eur priložit vse “živo”? Samo še krvna skupina jih ne zanima”. Ni bil potreben odgovor. Si ga je dal kar sam. Preden sem uspela odpreti usta. Pa saj ga poznate… odgovor, namreč.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.