Zakaj bom glasoval za arbitražni sporazum

Najprej razčistimo: nisem ne član, ne simpatizer nobene politične stranke in verjetno nikoli ne bom vstopil v politiko. Mi pač ne odgovarja delo, kjer ti je v interesu, da se določene stvari ne izpeljejo in kjer si za pet project zadaš šikaniranje nasprotnikov, za kar dobivaš plačo iz proračuna. Večina politikov je zame četica nekompetentnih kekcev, ki jih v firmi ne bi zaposlil niti za telefone dvigovat.

Tako, zdaj ko sem bojevite komentatorje podmladkov pomiril, se lahko lotim teme.

1. Briga me, če politiki odgovornost z referendumom navidez prenašajo na državljane. To smo od njih tako ali tako pričakovali (beri prvi odstavek). Sploh pa se odgovornost z referendumom ne prenaša v političnem smislu, saj bi v primeru, da arbitri določijo v prid Hrvaški, vlada vseeno imela hude probleme, izjava, da so se tako odločili državljani, pa bi verjetno pomenila politični samomor.

2. Arbitri bodo strokovnjaki s področja mednarodnega prava, kar pomeni, da bodo odločali na podlagi napisanih zakonov. Če ti zakoni določajo, da Slovenija nima neposrednega stika z mednarodnimi vodami, potem ga pač nima in s tem bomo morali živeti. Arbitraže in sodišča so pač namenjena temu, da skušajo nepristransko, na podlagi predloženih dokazov in napisanih zakonov določiti, kdo ima v nekem sporu prav. Usajanja opozicije pa zvenijo tako, kot da bi nekdo oropal banko in bi se potem kregali, ali ga sploh postavijo pred sodišče, ker se zna zgoditi, da ga sodnik tudi obsodi.

3. Stik Slovenije z mednarodnimi vodami gospodarsko in politično ne igra neke bistvene vloge. Luka Koper bo lahko še naprej nemoteno poslovala, tudi če bo Slovenija stik izgubila. Po mednarodnem pravu lahko namreč ladje nemoteno plujejo po teritorialnih vodah neke države, v kolikor gre za neškodljiv prehod v drugo državo (torej, da ne lovijo rib ali kakorkoli drugače izkoriščajo teritorialnih voda). Popravite me, če se motim.

4. Vstop Hrvaške v EU je za Slovenijo gospodarsko pomemben, saj je Hrvaška za naša podjetja privlačen trg, ki pa je trenutno preveč omejen z vstopnimi ovirami, predvsem v obliki carin in zakonskih specifik. Oviranje hrvaškega vstopa v EU je torej v nasprotju z našim nacionalnim interesom. Politikom za to sicer mirno dol visi, saj so njihove plače odvisne od tega, kako dolgo se obdržijo pri koritu.

Spor je torej treba rešiti in takšne prilike še dolgo ne bomo imeli. Želim, da se spor reši tudi zato, ker me zanima, kaj bo v svoj bran potem govorila opcija, za katero se je izkazalo, da se je motila.

Izziv: ali sploh veste, kaj je arbitraža? Stavim, da se večini gobcačev niti sanja ne.

 • Share/Bookmark
 

20 komentarjev na “Zakaj bom glasoval za arbitražni sporazum”

 1. Afnogunc pravi:

  “Če ti zakoni določajo, da Slovenija nima neposrednega stika z mednarodnimi vodami, potem ga pač nima in s tem bomo morali živeti.”

  Potem naj pa vlada tako pove, ne pa da laže, da nam bo mednarodno sodišče priborilo teritorjalni stik z odprtim morjem.

  Kdo so potem večni gobcači??????

 2. megafotr megafotr pravi:

  Sej stik bomo dobli, ampak lahko tudi v obliki služnostne poti.

 3. Centrifuzija pravi:

  1.
  Služnostno pot že imamo. Po anconskem sporazumu, ki določa, da trgovske in vojaške ladje lahko pljujejo v pasu, ki je širok 3,5 km po hrvaških vodah v S Jadran in po italijanskih iz S Jadrana. To je edina pot, da prideš do Luke Koper in Trsta in še česa. Sporazum so podpisale 3 države in je namenjen izogibanju nesrečam na morju. To je služnostna pot od leta 2000 in bo prav taka tudi ostala. Zato Luka Koper ni ogrožena.
  2.
  Stik ni služnostna pot. Stik po arbitražnem sporazumu dobimo.

 4. markopigac pravi:

  megafoter – v arbitraznem sporazumu pise, da Slovenija ima stik z odprtim morjem. Arbitri bodo sedaj morali samo narisati KJE. To bo tudi pomenilo, da ta stik ni na v hrvaskem ali italijanskem morju, temvec je to slovensko morje. Stik ni sluznostna pot.

 5. nevenka nevenka pravi:

  Pa ravno argument, da nam Hrvati lahko zaprejo pot do Kopra kadarkoli (npr. čiščenje naftnega madeža) za en teden, je argument proti sporazumu.

 6. DusaSamote pravi:

  Sem TV izklopila, ker NE prenesem več predvsem opozicijskih gobcačev, ker jih imam poln kufer, ker je v ozadju nekaj povsem drugega, kot pa je današnja razprava v našem parlamentu. Kaj misli naša današnja politična opozicija, da smo vsi debili, da vam bomo verjeli? Samo ljudje z nizkim mentalnim nivojem, brez lastnega zavedanja, brez lastne zdrave pameti še verjame politični opoziciji. Politična opozicija ima tako volilke in volilce v RS, kot državljanke in državljane za talce! Da danes gobcajo v parlamentu o ENOstranski izjavi Republike Hrvaške, da se ZAMEGLJUJE vse, kar je RES, kar je prav, da je v ozadju v resnici čisto nekaj drugega!
  V RESNICI bomo volilke in volilci odločali na referendumu, ali dovolimo, da bo arbitražno sodišče določilo mejo med sosednjima državama. Kar sedaj sosedama ni uspelo. Da te še dopolnim, kaj je arbitraža. Je RAZsodba, je moja preprosta razlaga, arbitražno sodišče je RAZsodišče, ki razsoja v nekem sporu.
  V naši družini bomo tudi glasovali ZA na referendumu, da dajemo dovoljnenje MEDnarodnemu arbitražnem sodišču,
  RAZsodišču, da določi mejo med RS in RH.
  Jaz sem tudi bila enaka, kot pišeš v uvodu tega tvojega prispevka, zdaj pa nisem več zaradi mojih ta mladih … Moja ta mlada namreč podpiram.
  Te pozdravlja nekoč Renata Shining mind z Večera, kjer smo si dopisovali. Jaz sem sedaj edino na eDnevnik.si blogu.

 7. NoMercy pravi:

  eh – saj v teh medijskih prepucavanjih ne gre niti za to kaj je prav, kaj je res, kaj bo, do česa imamo/nimamo pravico – pravzaprav sploh ne gre ne za mejo ne za sporazum :)
  Gre za EGO. Za nastopanje :) Za minutažo na TV :)
  pa za MUNJENOST – kao, a sem te dobro zajeval, zabil, te “nadmudril” — pač za cirkus :)

 8. Blaziek pravi:

  Mah ta stik ali pot ali karkoli že do mednarodnih voda je itak brezveze, to bi nam prav prišlo samo če bi prišlo do vojne. Ja? Ja! Nekdo je napisal, da nam hrvati zaprejo pot do Kopra … HALO? Ahja …

 9. bine bone pravi:

  Afnogunc ima popolnoma prav. Ti levi gobčaci pač gobcajo za svoje interese preko hrbtov nas Slovencev. Zmeraj takile pionirčki kupčujejz nečim kar ni njihovo. Dobr, Američan nanje pritiskajo, pionirčki so zato vsi posran…
  Torej pionirčki, ki zagovarjate sporazum. Koliko bo širok ravfnk,
  300 metrov, ali 275 metrov. Bodo zaselki na levi strani dragonje Slovenski? Bo ostalo 800 hektarjev na Muri v solvenskih rokah. Bo 150 hektarjev pri Hotizi, ostalo Sloveniji.
  Bodo Hrvat še kradli smrekovino okol Snežnika. Pionirčki tega ne morejo zagotoviti. Torej samo nekaj palamudijo tja v tri dni.

 10. Sajt pravi:

  Jaz sem za sporazum. Bodimo realni, v 20-ih letih se problem ni premaknil z mrtve točke. Tudi stik z odprtim morjem je, v mojih očeh, vreden kaj malo, če do njega pridemo z blokadami in izsiljevanjem. Ne želim, da se o meni, kot Slovencu, govori kot o pripadniku, ki je za svoj dobrobit pripravljen uporabiti vse umazane trike. Poleg tega pa imam zaupanje v mednarodno pravo, četudi nam dostop/stik ne dosodi. Menim, da trezna presoja tretjega v tem primeru velja več kot naša ali hrvaška.

 11. NoMercy pravi:

  o šit – se sploh ne bo splačalo dvigniti riti za na referendum :)
  Kar je danes izustil JJ je pa – to be respected – brez njega in njegove 1/3 (ajde, Plemeniti ali pa Jokica bosta dodala mankajoče ročice) se ne more dokončno izteči NIČ.
  Tipo enostavno zahteva rešitev meje pred vstopom HR v EU (za to DZ potrebuje 2/3 in Sprejeti Sporazum prav tako potrebuje 2/3 v DZ – štala totalna in držanje za vrat :)

 12. niko pravi:

  bine bone, hvala ti!
  Se nisem mogel odločiti, kako se naj odločim, zdaj si mi pa pomagal k odločitvi: janša proti arbitražnemu sporazumu, Plamenvriti proti arbitražnemu sporazumu, Novakova proti arbitražnemu sporazumu – vsi samooklicani načelni in nevedni ljubitelji slovenstva v luftu proti arbitražnemu sporazumu … kaj preostane modremu človeku drugega, kot da je za arbitražni sporazum?

 13. alex pravi:

  No, naša družina in še kdo blizu nje, bo pa glasovala proti, ker ima že poln kufer laganja direkt v oči levih aparatčikov!

 14. NoMercy pravi:

  Neglede na to, kaj si mislimo sleherniki in kako bomo glasovali – o končni rešitvi odloča 61_ti glas v parlamentu. Šit, kako je imel Churchil prav o demokraciji :)

 15. bine bone pravi:

  No vidite pionirčki, enemu sem že pomagal k odločitvi.
  Vse meje v istri.
  Če se pionirčki še spomnite Badinterjeve komisije, ki je dal le mnenje o meji. Potem pa se je pojavil Podobnikov zemljevid vseh meja južne meje, je takrat prišel predsednik Hrvaške, na vrh Savudrije in preprosto rekel: “Naj Slovenci rišejo zemljevide, kakršne si želijo. Do Reykjavika! Toda meja je po Badinterju potrjena!”
  za Slovenijo ni alternativa celovitost Piranskega zaliva. Za nas je važna celovitost Piranske občine, ki bi takoj rešila mejo na jugu. V tej celovitosti je tudi Piranski zaliv. Bo to v sporazumu. Figo. kaj boste pionirčki potem, ko boste spoznal, da so vas vaš idol peljal scat?

 16. Polde pravi:

  Glasoval bom proti. Tu sploh ni debate o tem! Preveč laži je v teh levakih! In cinizma. In mislijo, da smo debili! Naj že enkrat gredo, saj tudi na oblast so prišli z ukano!

 17. bine bone pravi:

  Znani hrvaški komentator Davor Gnjero je nekoč dejal-napisal. Zakaj ste Slovenci molčali takrat ko jih je dr. Franjo Tuđman na Otočcu vprašal, kaj bi radi v zahvalo za podporo in orožje, ki so ga dobili. Takrat smo bili tiho. Takrat bi lahko zahtevali nazaj Savudrijo. Takrat je bil pravi čas za takšno zahtevo. takrat Hrvatje še niso bili nastrojeni proti Sloveniji.
  Zato rdeči anrhisti, koliko bo po sporazumu širok pas ob savudrijski obali, 0,15 navtične milje (okol 300 metrov) bo širok 278-metrov kot sta se o tem pogovarjala Drnovšek in takratni hrvaški premier Nikica Valentić, čeprav smo že takrat darovali del zaliva Hrvatom. Torej rdeč anarhist, kva dej?

 18. DusaSamote pravi:

  Nasprotno, JJ nas ima vse za debile. In JJ lahko pere možgane edino debilom. Saj tistim z lastno zdravo pametjo JJ ne more prati možganov. In samo ljudje z nizkim mentalnim nivojem JJ-u verjamejo. Ker tisti, ki nimamo nizkega mentalnega nivoja , se zavedamo, kakšno so SDS-ovci klatili v parlamentu na famoznem izrednem zasedanju. Kaj nas v RS, v parlamentu RS briga, kakšni so hrvaški zakoni s hrvaško enostransko izjavo. Na to nasedajo edino debili z nacistično opranimi možgani. In da je levica prišla na oblast s prevaro? To lahko govori JJ edino debilom z nacistično opranimi možgani. Kakšen duhovni primitivizem!
  ZA Sporazum, za arbitražno RAZsodišče, ker gre za pooblastilo RAZsodišču , da določi mejo. Ampak to JJ-jevim debilom z nacistično opranimi možgani NI jasno!

 19. NoMercy pravi:

  Žal je BP skočil v bazen (sicer lep, s krasno okolico, ležalniki rasnimi bejbami in tipi okoli) kjer pa ni vode. JJ mu je jasno povedal, da za potrditev AS in vstop HR v EU potrebuje v DZ/parlamentu 2/3 glasov. Teh pa BP NIMA. In mu jih JJ ne bo dal, če ne bo po njegovo (pa naj bo to izsiljevanje, podkupovanje ali pa real-politika).
  In za to gre. BP ni naredil domače naloge do kam seže!! – še enkrat: ŽAL :(

 20. niko pravi:

  Ampak bazen je gradil JJ in ne BP … ta ga lahko le uporabi ali pa ne.

  :D

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.