Hvala za vaš nakup in jebite se še naprej

V nedeljo sem se vrnil iz Londona, kjer bi moral sicer biti le do četrtka, ampak sem svoj obisk zaradi stavke francoske kontrole letenja neprostovoljno podaljšal.  Nič za to, London je ena lepših evropskih prestolnic, ljudje pa neverjetno prijazni. V enem tednu se človek njihove prijaznosti tako navadi, da je vrnitev v Slovenijo pravi mali šok.

Odnos do strank je v Angliji resnično na nivoju in Slovenci smo v primerjavi z njimi še vedno pravi Balkanci v najslabšem pomenu besede (naj mi vljudnejši del polotoka odpusti). Pa naj navedem nekaj primerjav.


LONDON

1. Zaradi odpovedanega leta sem kot rečeno petek, soboto in nedeljo preživel v Londonu. Na letališču so se za neprijetnosti opravičili in nas napotili, da si rezerviramo hotel po želji. Seveda “within a reasonable price range”. Danes sem na EasyJet poslal zahtevek za vračilo stroškov in v roku ene ure prejel odgovor, kjer so se mi (sicer nič krivi) še enkrat iskreno opravičili in mi potrdili za cca. 700 EUR vračila stroškov hotela in prehrane.

2. Imel sem to srečo, da je v londonskem Apple Storu ostalo še nekaj iPhone-ov 4, tako da sem se po dveh urah in pol stanja v vrsti dokopal do svojega (recenzija sledi). Dobri dve uri čakanja na soncu, pri 28 stopinjah ni ravno nekaj, v čimer bi človek užival, ampak v Angliji znajo to narediti znosno. Čakajočim v vrsti so delili brezplačno vodo in senčnike, neki priletni gospe1 so ponudili stol, prijazna gospodična pa se je sprehajala med nami in nas kratkočasila s small talkom. Od kod prihajamo, kako nam je všeč London, kako smo zadovoljni s fuzbalom itd. Vmes nas je štela in preverjala preostalo zalogo telefonov, da ne bi kdo čakal zastonj.


LJUBLJANA

1. Med današnjim službenim opravkom sem si vzel še pol urice za kratko kosilce. Ker moram nadoknaditi prejšnji teden zamujeno, sem hitro pojedel, da bi bil čimprej nazaj v pisarni. Natakarja sem prosil za račun in debil mi je z gesto nakazal, da se mu mudi in da se nima časa ukvarjati z mano. Ko sem ga po 10 minutah čakanja še enkrat prosil (vem, moral bi popizditi) za račun, mi je rekel: “Pizda, a ti ni ona prinesla računa?”.

2. Ravnokar sem bil v Mercatorju na Rudniku, ker mi je zmanjkalo nekaj malenkosti. Na avtomatski blagajni lepo zlagam stvari čez blagajno v vrečko in vmes opazim, da je ena izmed vrečic z začimbami strgana. Priznam, nisem najbolj pozoren kupec in stvari ne pogledam, preden jo dam v vrečko, zato nisem opazil, da ena od vrečk, ki sem jih zgrabil v šopu, pušča. Na polici z začimbami pa je tako ali tako ponavadi vse razsuto.
Blagajničarko, ki skrbi za štiri avtomatske blagajne, sem želel opozoriti na to, ampak je ni bilo blizu, zato sem nadaljeval s skeniranjem izdelkov. Ko pa je prišla do mene in sem ji pokazal strgano vrečko, pa je bil njen odgovor: “Hja, sej verjetno se ni sama strgala, ane?”. Tudi, če bi jo ponesreči strgal sam (kar je nisem, ker nimam mačjih krempljev in tudi nanjo nisem ničesar odlagal), je to neprimeren pristop in bi morala smrklja držati gobec!

Ne vem no, pri 105 tisoč brezposelnih bi ljudje lahko malo več pokazali na svojem delovnem mestu, ne glede na to, kako usrano je. Navsezadje so plačani za to, da so tistih 8 ur prijazni do strank in da delajo v dobro svoje firme. In prosim – ne mi začet z nepoštenimi plačami in podobnim sranjem, ker tudi v (razvitejši) tujini trgovci zaslužijo en drek.

Enhanced by Zemanta
 1. a ni kul, da mamke kupujejo iPhone? []
 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “Hvala za vaš nakup in jebite se še naprej”

 1. šuši pravi:

  potem pa nas, ki se pritožujemo nad slovensko postrežbo, označujejo za tečne.

 2. pervy pravi:

  pri plači okoli 400€ za kelnarje in trgovce in poniževalnen odnosu njihovih šefov moramo bit srečni da se sploh še najdejo ljudje, ki to delajo. če premorejo še čisto minimalno nasmeška pa je že občudovanja vredno.

  v angljiji imajo malenkost boljše ali pa so pakistanci.

  PS: vem kaj govorim, moja žena dela (ne več dlogo) v TUŠ-u pa ima mene da bi stopil na centralo z kalašnikom.

 3. NoMercy pravi:

  če prav razumem je point v tem, da imamo premalo južnjakov, ki bi nas staroselce pedenali in razvajali kot to delaju tujci v UK :)

 4. megafotr megafotr pravi:

  mogoče niti niso krivi delavci, ampak vodstvo, ki ne zna postaviti jasnih pravil. in pa seveda sindikati, ki se upirajo lažjemu odpuščanju. v tujini je tako, da če ne delaš dobro in škodiš firmi, pač letiš. pri nas pa lahko delavcu nedvoumno dokažeš vse možne kršitve in bo na delovnem sodišču še vedno dobil tožbo proti delodajalcu, ker pač ni šel čez milijon disciplinskih postopkov.

  se najdejo sicer izjeme. v ljubljanski piceriji Foculus imam samo dobre izkušnje. natakarji so prijazni, te pedenajo, se hecajo, znajo bit vljudni, kljub temu da delajo v jebeni piceriji. tudi v Cubotu so na vrhunskem nivoju, ampak tam tudi plačaš, da te srce (in denarnica) boli. ampak se še vedno najde kak evro za napitnino, ker si jo zaslužijo.

 5. En Kovač pravi:

  Pred nesramno blagajničarko bi lepo “po nesreči” do konca raztrgal tisto vrečko popra ali kaj si že kupil in vsebino lepo raztresel po blagajni. Še lepše bi jo zrihtal, če bi ti – seveda spet “po nesreči” padel kakšen jogurt na blagajno.

 6. thapimp pravi:

  pervy:
  To da oni delajo za tako mizerno plačo je njihov problem in ne naš. Če komu kaj ne paše naj zamenja službo, ne pa da svoje delo opravlja “hujš k skret” in laja na vsakem koraku….

  megafotr: recenzijo za iPhone pa spiši čimprej ;)

 7. mzxslo mzxslo pravi:

  Res je v večini trgovin/barov odnos dp strank porazen, vendar so tudi svetle izjeme in to se hitro pozna, saj ima ponavadi tak lokal več stalnih gostov.

  Čez nekaj tednov se odpravljam v Grčijo in po prihodu domov bom mogoče spisal blog o njihovi (ne)ustrežljivosti. So pa Grki znani po svojem gostoljubju, tako da komaj čakam. :)

 8. cherry pravi:

  Zanimiv zapis. Koncept dela in delanja je pri nas tak al tak popolnoma drugačen kot v tujini. Žal.

  Glede Fokulusa pa: zadnja izkušnja me je prepričala, da nikoli več ne grem tja. Oba kelnarja sta bila katastrofalna, na račun sem čakala malo manj kot pol ure. Attitude pa…eh. Nima smisla.

  @En Kovač: come on. a ni to mal otročje? Zob za zob, pa bomo vsi rabli proteze.

 9. AndrejM pravi:

  Sicer pa bomo tako ali tako kupovali vse v tujih trgovinah, slovenskega blaga pa bo še za vzorec. Novička, da so zdaj tajkuni Hrvatom prodali Cockto in Barcaffe, je samo dokaz več, da gre Slovenija v maloro. Šrot, Kordež, Bavčar in podobni tipčki so v spregi s politiko in politiki dobro napolnili svoje žepe, za kaj več pa se jim niti ne gre več. Le kaj pa bi, saj bodo ne samo oni, pač pa tudi njihovi otroci in vnuki lepo preskrbljeni. In politika? Saj se jim vsem skupaj jebe za nas, glavno je, da imajo svoj rilec globoko v koritu. Mljask, mljask…

  In ta ugoga Slovenija? Saj, zadnjič (nisem gledal) je bila za tudi mojih 200k Eurov baje proslava, kjer so se šli stare štose. Pač, lepo za del Slovencev, ki podobno kot politiki imajo še vedno svoje rilčke v koritu in mljaskajo skupaj s svojimi voditelji, ostali pa lahko tako ali tako crknemo. Višji bodo davki, podražila se bo elektrika in tako naprej, delovnih mest je vedno manj…

  Sram me je te države, v kateri moram živeti. Sram me je politikov, ki jo vodijo. In sram me je, da jaz pa še kdo drug nimamo toliko jajc, da dopuščamo, da nas jebejo še naprej.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.