I can haz iPhone 4 (rivju)

Po dveh urah in pol čakanja v vrsti pred londonskim Apple Storu, sem 25. junija, torej dan po uradnem lansiranju, postal lastnik novega iPhona. Načeloma ne spadam med early adopterje, tokrat pa je izjemi botrovala stavka francoske kontrole letenja, ki je povzročila, da sem na stroške EasyJet-a prisilno še 4 dni bival v Londonu. Ker pač nisem imel kaj pametnejšega početi, sem šel malo stat v vrsto.

Dve uri in pol sta sicer minili precej hitro. Čakajoči v vrsti smo bili neke vrste turistična atrakcija in z nami so se slikali turisti, intervjujali so nas novinarji angleških televizijskih hiš, zaposleni v Apple Storu pa so se trudili, da je čakanje bilo čim manj mučno. Delili so nam vode in senčnike, starejšim pa nudili stole. Neka prijazna punca pa je hodila sem in tja, njena edina zadolžitev pa je bila small talk s čakajočimi.

Že med čakanjem sem na Facebooku objavil svojo nakupno namero in v roku 15 minut sem prejel vsaj 10 naročil. Problem je bil limit na mojih kreditnih karticah ter omejitev Apple Stora, saj so lahko eni osebi prodali največ dva telefona. Dva sem tudi vzel (ne, ne prodam drugega, ker ga že ima sodelavec).

Okej, rivju.

Morda bom zvenel kot fanboy, mogoče to tudi sem, ampak telefon res nima konkurence. V bistvu sem mnenja, da že model 3G (ne S) še vedno nima konkurence. Resnično ne razumem zagovornikov BlackBerry-jev, ki se še vedno hvalijo s funkcijo push maila…

ZASLON
Retina zaslon je točno to kar obljublja. Neverjetna resolucija, izjemen kontrast in širok vidni kot. Ko iz štirke pogledaš na katerega izmed starejših modelov, se vprašaš, kaj hudiča si moral prej trpet. V bistvu je zaslon videti kot natisnjena stran.

FUNKCIJE
Pač iPhone. Glavna prednost vseh iPhonov pred konkurenco je ravno izjemen nabor aplikacij v App Storu, tako da se s prihodom novih generacij funkcionalnost ne spreminja drastično. Pri Applu se sicer najbolj hvalijo z “revolucionarnim” Face Timom, torej video klicem, ampak to v od ZDA razvitejših državah, kot je npr. Slovenija, poznamo že od začetka uvedbe UMTS-ja. Videoklici se nikoli niso prijeli, ker je pač butasto, da hodiš po cesti in si med pogovorom snemaš ksiht. iPhonov video klic sicer deluje na malo drugačen način in sicer tako, da pokličeš nekoga, ki ima prav tako štirko ter med klicem tapneš na izbiro Face Time. Stvar deluje le, če sta oba lastnika telefonov priklopljena na wi-fi omrežje.

Je pa ena izmed zabavnejših novosti gotovo vgrajen giroskop. Giroskop je predvsem namenjen igram in omogoča prepoznavo gibanja telefona v zraku. Prejšnje generacije so sicer lahko zaznale nagibanje telefona s pomočjo vgrajenega accelerometra, štirka pa vse to pelje še korak naprej. Podpora s strani aplikacij je trenutno sicer še šibka in edina igra za test giroskopa je Eliminate: Gunrange, kjer z različnim orožjem streljaš v tarče. Zelo zabavno in obetajoče.

HARDVER
Največji korak naprej je (končno) 5-megapikselski fotoaparat s (končno) precej močnim led flešem. Fotke so super in po zaslugi že znanega touch fokusa lepo ostre in jasne. Velik napredek je tudi pri snemanju, saj je štirka zmožna zajeti video v HD 720p, še vedno pa se v primerjavi s (tudi starejšimi, še na kasete) videokamerami slika preveč “gumijasto” zvija, če med snemanjem telefon štorasto premikaš. Ampak še vedno nova kamera trga gate.

Opazna novost so tudi močnejši zvočniki, ki iPhone spremenijo v prenosni mp3 predvajalnik, saj so dovolj močni, da se glasbo s čisto solidno kakovostjo zvoka da poslušati na prostem. Vso mašinerijo napaja večja baterija, ki sicer obljublja opazno daljše čase uporabe, sam pa sem opazil približno četrtinsko izboljšanje.

OHIŠJE
Biser. Skoraj dobesedno. Telefon je tako lep in prijeten na otip, da sem po enem dnevu odstranil zloglasni bumper, ki ga Apple prodaja kot zaščito pred praskami in po zadnjih kritikah tudi kot zaščito pred izgubo signala. Slednje sicer nisem opazil, pa sem telefon držal na vse mogoče načine. Steklo, ki je spredaj in zadaj, naredi telefon simetričen, hkrati pa vzbuja strah pred praskami, ampak zaenkrat je steklo, ki naj bi bilo po trdnosti na stopnji safirja, zdržalo že nekaj testov. Odporno je tudi na prstne odtise in maščobo. Sicer se šarjenje (sploh s prešvicano kožo) pozna, ampak svinjarijo spraviš dol že z enim potegom čez majico.

PLUSI:
+ vsesplošna uporabnost
+ videz
+ kamera
+ zaslon
+ zvočniki
+ še vedno daleč najboljša izkušnja pri brskanju po spletu

MINUSI
- dejstvo, da ga pri nas še vedno ne prodaja noben operater (#šalabajzer)
- dejstvo, da bom naslednji dan kupil novega (na kredit, za ledvico), če tega uničim
- sprejem signala je na splošno malce slabši, ne glede na to, kako ga človek drži

Kakorkoli že, mene že od 2G modela ne ganejo več razne butaste akcije slovenskih operaterjev, v katerih za 50 evrov prodajajo pet let staro tehnologijo v raznih nokiah in LG-jih. Trenutno lahko Applu vsaj do kolen seže le Android, razni gozdni sadeži pa naj služijo bolj kot obtežilniki papirja, na katere lahko mogoče kdaj pa kdaj napišeš kak SMS.

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev na “I can haz iPhone 4 (rivju)”

 1. Davorin pravi:

  Se pravi sprejem še vedno ni zanič?

  Kar se tiče naših operaterjev, govori se, da bodo jeseni pripeljali iPhone 4 (tako Mobitel kot Simobil in Tušmobil se trudijo ;)

 2. megafotr megafotr pravi:

  Ni zanič, čisto primerljiv je z ostalimi. Death grip je pa po mojem le napihnjen s strani raznih Android fanboyev in revežev, ki še vedno živijo v robidnem grmičevju.

  Glede operaterjev pa je tako, da “se govori” že od 2G modela, celo Si.mobilov Dejan Turk je nekaj pisal po Facebooku, naredi pa noben nič. Je lažje metat milijone na televizijo in se it cenovne vojne, kot pa si zagotovit nefer konkurenčno prednost kot je tale biserček.

 3. Sphodros Rufipes Sphodros Rufipes pravi:

  Applovih izdelkov se nočem dotakniti niti s palico. Iz protesta, ker odražajo mentaliteto ego-maničnega, ljudomrznega sociopata, ki je od svojih ljubic zahteval, da so device. Stevove pohlepne ideje predstavljajo največjo grožnjo svobodnemu internetu in poneumljanje uporabnikov v topoumne konzume. Še dobro, da se bo Apple sesul kot Stalinov komunistični imperij, ko bo Steve odšel na zaslužen počitek v deželo Manituja.

 4. Andrej pravi:

  Vidi se, da si Applov fan in da pač razmišljaš kot fan. S tem sicer ni nič narobe, je pa zato tvoj rivju popolnoma neuporaben. Kar je škoda, ker te je sicer zabavno brat. Nekatere stvari imaš prav, a ko te zaslepi religija, si … prikupno smešen.

  Včeraj sem naletel na zanimiv komentar bralca na Gizmodo.com: “I don’t buy Apple products because I want to think different.” (se spomniš Applove reklamne akcije iz leta 1997?)

 5. megafotr megafotr pravi:

  jep, sem fan. ampak ne applov. sicer mi je firma všeč, tudi izdelki niso slabi, ampak nisem en tistih, ki hvalijo Mac-e čez vse meje dobrega okusa. meni so PC-ji vsaj toliko všeč, če le Windowsi delajo tako kot se zagre. tudi iPad me je pustil bolj ali manj hladnega, iPodi pa se mi zdijo le povprečni, a lepo oblikovani mp3 predvajalniki.

  sem pa velik fan sodobne tehnologije in žal (ali pa na srečo) je tako, da trenutno iPhone čisto objektivno gledano nima konkurence. ko pa bo Google svojega Androida spravil na takšen nivo zanesljivosti in podpore v smislu aplikacij, bom pa postal fan Androida.

 6. megafotr megafotr pravi:

  še nekaj glede (ne)pristranskosti – moj rivju iPhona 2G izpred parih let. takrat sem bil blazno razočaran, ker telefon ni imel skoraj nobene uporabne funkcije:
  http://www.vecer.com/blog/megafotr?id=19007

 7. anja anja pravi:

  Jaz pa imam eno vprašanje. Ker sem tudi sama precej velik applov fan, sem se pozanimala o nakupu iPhona v ZDA in povedali so mi, da ga lahko kupiš samo tako, da se zavežeš na naročniško razmerje. Kako je pa v Londonu?

 8. megafotr megafotr pravi:

  V Londonu lahko za 499 funtov kupis odklenjenega, ampak le v Apple storu na Regent streetu

 9. anja anja pravi:

  Good to know :) Hvala za info. Mogoče pa v kratkem poletim v London in si ga privoščim. Najprej pa pridejo na vrsto drugi izdatki.

 10. Slovenska blogosfera: kdaj se bodo blogerji naučili pisati? | The L Files pravi:

  [...] Pajzl – I can haz iPhone 4 (rivju) [...]

 11. Pajzl » » Hi-tech hujšanje pravi:

  [...] Pajzl Kjer gostom streže Megafotr « I can haz iPhone 4 (rivju) [...]

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.