Na Panču zaenkrat vodijo Hrvati

Od treh dni mi je uspelo uloviti dva in lahko rečem, da so se Tin, Tešky in družba potrudili narediti dober festival z odlično zasedbo. V nedeljo sem žal moral obisk ljubljanskega gradu spustiti, ampak sem si zato obljubil, da preostalih treh dni ne bom.

Posameznikov je preveč, da bi se lotil vsakega posebej, čeprav je sprva bil to moj namen, zato bom izpostavil le nekaj zanimivejših, med katerimi pa letos definitivno izstopajo Hrvati.

Domagoj Pintarič
Znano ime med ljubitelji stand-upa v Sloveniji, kljub temu pa sem ga včeraj videl prvič. Od njega sem si obetal veliko in to tudi dobil. Domagoj ima samozavesten in precej izpiljen nastop, odlične fore in zelo očitno dobro (teoretično) podlago, kako se pelje dobra rutina. Karikira čisto vsakdanje stvari in ravno ta tip komedije meni najbolj sede. Zakon je in še ga bom z veseljem šel poslušat.

Ivan Šarić
Še ena zvezda. Pozna se mu televizijska kilometrina in trdo delo. Na lanskem Panču sem opazil ogromno razliko med našimi komiki ter profiji kot sta bila noro dober Ian Stone in sicer po forah povprečni Al Pitcher. Naši so se malo lovili, medtem ko sta gosta samozavestno osvojila publiko. Takšen je tudi Ivan, ki je nastop izpeljal brezhibno, sicer z nekaj bolj dolgočasnimi forami, ampak kljub temu vrhunsko, primerljivo z izkušenimi ameriškimi klubskimi mački.

Perica Jerković
Do nedavnega je bil Perica na drugem mestu moje osebne lestvice slovenskih komikov. Po včerajšnjem nastopu in današnji polomiji Vida Valiča pa je gotovo prvi. Všeč mi je njegov stil in še vedno ne vem, ali ima res tremo, ali se samo dela, da je malo zmeden. Spoštujem komike, ki naštudirajo ogromno materiala, se naučijo bistvena pravila stand-up komedije in imajo inovativen nastop. Perica je razturil že s prihodom na oder in poskrbel za višek večera z domiselno foro s playbackom/branjem misli.

Vinko Šimek
Jp, Jaka Šraufciger. Priznam, da sem bil zelo skeptičen glede njegovega nastopa, ker od predstave 5moških.com in sramotnega nastopa tastarega Cavazze ne verjamem v stare mačke slovenske “komedije”, ki stand-up očitno podcenjujejo, saj so verjetno mnenja, da to za nekoga, ki zna odigrati kralja Learja, pač ne sme biti nek kunšt.
Šimek me je prijetno presenetil z dvema tretjinama svojega nastopa, kjer se je brezkompromisno in ostro, že skoraj po zgledu Lise Lampanelli lotil politikov, pedrov, Vike Potočnik… Okej, izpiljen nastop sem od človeka z njegovo kilometrino tako ali tako pričakoval. Škoda je le, da je dober vtis pokvaril s precej debilno pesmico na temo politične scene in kar malo nerodno je postalo, ko je ob pretihi glasbeni podlagi krulil v mikrofon.

Marina Orsag
Edini poklicni komičarki med nastopajočimi Hrvati se pozna, da si s stand-upom služi kruh. Resda sem jo na trenutke malo slabo razumel, ampak na splošno je nastop izpeljala rutinirano v stilu Ellen DeGeneres (vključno s priznanjem, da je lezba). Na odru ne izbira besed in sproščeno svinja gor in dol, kar meni neizmerno paše, ker ne maram komikov, ki pazijo na jezik. Kakšen “jebote” in “koji ti je kurac” sem in tja lepo začini vzdušje in Marina svinja z občutkom. Upam, da posname kakšen DVD.

Vid Valič
Razočaranje festivala. Danes je v noro vroči Cvetličarni nastopil kot zadnji, saj so organizatorji očitno šli po načelu “najboljše šparaj za konec”. Pred njegovim nastopom se je prav nemarno uscalo, kar je sicer znižalo temperaturo v dvorani iz 68 na 62 stopinj, ampak hkrati tudi vzbudilo skrb za polurno stanje na dežju v koloni za plačilo parkirnine. Ker je Valič bil tako zelo zanič, sem kakšnih 10 minut pred koncem spokal do parkomata. Vida sem prvič videl, ko je še kot dokaj neznan komik nastopil v Rožni dolini in takrat je trgal gate. Očitno je obratno sorazmerno s televizijsko kariero (in rastjo čupe) šel njegov smisel za humor. Saj ga še ima, le občutek imam, da se mu ne da več truditi in da misli, da se mu bo folk režal le zato, ker je on pač Vid-Slovenijaimatalent-Valič. No, danes Vid ni imel talenta in škoda je, da je na edinem pravem slovenskem stand-up dogodku vse skupaj pošteno zajebal s šlampasto pripravljenim materialom.

Ostali so bili precej povprečni, nekateri zato, ker so nastopali prvič (in za prvič precej dobro), drugi (junaki debilnih resničnostnih šovov) pa zato, ker spravijo občinstvo v smeh le z ukradenimi forami in bedarijami na prvo žogo.

Bomo videli, kako bo jutri. Program obeta!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.